Harran Üniversitesi’nde Pamuktaki Zararlı Böcekleri Yapay Zeka İle Tespit Eden Proje Geliştirildi
Harran Üniversitesi bilimsel projelerle ses getirmeye devam ediyor. Ziraat Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi iş birliği ile tarımda bir ilki gerçekleştirecek yeni bir proje ile pamuk verimliliği ve kalitesi artırılacak, bölge ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlanacaktır.
Şanlıurfa, pamuk üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer almaktadır. Aynı zamanda pamuk üretiminde hem kalite hem de irilik açısından kayıplara neden olan faydalı ve zararlı pek çok böcek türü bulunmaktadır. Bu sorunun analizi adına Harran Üniversitesi bilim insanları harekete geçti ve zararlı/faydalı böcek türlerinin yapay zeka ile belirlenmesi ve önlem alınması için bir proje geliştirildi.
Harran Üniversitesi akademisyenleri tarafından geliştirilen “Pamuk Üretim Alanlarında Yapay Zeka Tabanlı Dijital Zararlılarla Mücadele” adlı taşınabilir sistem üzerinden takip edilebilecek sistem sayesinde, yapay zeka yardımıyla tarım alanlarındaki atık böcekler zamanında tespit edilebilecek. doğru ilaçlama teknikleri ile kalite ve verim artırılacaktır.
Sistem Ülke Ekonomisine Büyük Katkılar Sağlayacak
Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Mamay liderliğindeki proje ekibinde, Dr. Öğretim Üyesi M. Emin Tenekeci, Doç. Çetin Memnun ve Dr. Eğitmen Üyesi Shahid Farooq’tur.
Doç. Mehmet Mamay; “Pamuk tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz, bölgemiz ve ilimiz için de stratejik değeri olan bir iştir. Katma maliyeti yüksek olan bu işin kalitesinin artması için fayda sağlayacak projeyi öğretmenlerimizle birlikte geliştirdik. Pamukta bulunan böcek türleri morfolojik olarak birbirine benzeyen birden fazla olduğu için çiftçilerimiz böcekleri birbiriyle karıştırmakta ve gereksiz ilaçlama yapmaktadır.
Pamuğa zarar veren böcek türlerinin zamanında teşhis edilerek yoğunluklarının belirlenmesi ve uygun bir yöntemle mücadele edilmesi son derece değerlidir. Ancak saha çalışmalarından edindiğimiz izlenimlere göre hem pamuk üreticileri hem de bu alanda çalışan teknik personeller faydalı ve zararlı böcekleri birbirine karıştırarak yanlış teşhis etmekte ve bunun sonucunda yanlış çabalama tekniğine başvurmaktadırlar. Kimyager ve Eczacıların da Zirai İlaç Satıcısı olabileceği düşünüldüğünde bu konu daha da ciddi bir hal almaktadır. Çünkü haşerelerin yanlış teşhis edilmesi, tedavi ve çalışmanın baştan yanlış olacağı anlamına gelir. Sonuç olarak yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı söz konusu olmakta ve bu durum toprak, su ve hava kaynaklarının kirlenmesine, insan ve hayvan sağlığının tehlikeye girmesine, doğal stabilitenin zararlılar lehine bozulmasına, zararlıların direncine, ilaç kalıntılarına yol açmaktadır. yemeğin içinde.
Mücadelede Başarının İlk Adımı Zararlıların Doğru Tespiti
Olumsuzlukların önüne geçmek amacıyla proje ekibimiz tarafından yürütülen bu proje ile bitki koruma alanında çalışan ziraat mühendisleri, ziraat teknikerleri ve ziraat teknikerleri gibi teknik kadrolar, ilaç satıcıları, tarım danışmanları ve tarımsal faaliyette bulunan üreticiler; Böcekleri yerinde, hızlı ve otomatik olarak tespit edebilmeleri ve uygun sistemle çalışabilmeleri için Taşınabilir Uygulama geliştirilecektir. Bu uygulama, Evrişimli Sınır Ağları kullanılarak bilgisayar görüntüsü ve makine öğrenimine dayalı yapay zeka tabanlı taşınabilir bir yazılım olacaktır.
Kullanıcılar, taşınabilir cihazlara yükledikleri bu yazılım ile toprakta gördükleri veya atık olarak kendilerine getirdikleri böceklerin kimlik bilgileri, biyolojileri, atık kalıpları, uğraş süreleri ve yolları hakkında bilgilendirilecekler. Taşınabilir Uygulamayı mobil cihazına yükleyen kişi, fotoğrafı çekilen böceğin yararlı veya zararlı olup olmadığını, ne tür bir böcek olduğunu, ekonomik zarara yol açıp açmadığını, değerli bir atık olup olmadığını, ne tür zararlara yol açtığını, nasıl tespit edebilmektedir. çok yavru verir, ne zaman, hangi yöntemle ve nasıl çabalayacağını öğrenir. Bu sayede hem çiftçimiz kazanacak hem de ülkemiz ekonomisine fayda sağlanacaktır.
Projeye destek veren Harran Üniversitesi Rektörlüğü’ne ve proje ekibindeki çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederim.”
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı