Manisa’da sahte ihbar çetesi çökertildi
Manisa İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Kabahatlerle Mücadele Şube Müdürlüğü’nün başarılı çalışmasıyla, sahte rapor alarak engelli vatandaşları emekliye ayırdıkları, askerlikten “engel raporu” aldıkları ve çeteyi çökerttikleri öğrenildi. maluliyet raporu alarak otomobillerde ÖTV muafiyeti sağlanması. Devletin yüz milyonlarca lira kaybına neden olan çeteye yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 26 kişiden 10’u tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Manisa, İzmir ve Antalya illerinde faaliyet gösteren “emekli çetesi” Manisa İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün başarılı çalışmasıyla çökertildi. Aralarında sahte rapor alarak kamu görevlileri ve emekli engelli vatandaşların da yer aldığı çetenin, askerlik sırasında “engelli raporu” yaptırarak engelli raporu yaptırarak otomobillere ÖTV muafiyeti sağladığı öğrenildi. Örgütün faaliyetleri kapsamında Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün yaklaşık 9 ay süren çalışmasıyla; Manisa merkezli, İzmir ve Antalya’da eş zamanlı düzenlenen operasyonda “nitelikli dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik, rüşvet” suçlarına karıştıkları tespit edilen, aralarında kamu çalışanlarının da bulunduğu hiyerarşik yapıdan 26 şüpheli gözaltına alındı.
Operasyon kapsamında belirlenen adreslerde yapılan aramalarda 1 adet ruhsatsız tabanca, 3 adet kurusıkı tabanca, 3 adet av tüfeği, 748 tarihi para, 168 adet fişek, 27 şişe kaçak içki, 108 bin TL nakit ve çok sayıda belge ele geçirildi. ele geçirildi.
Soruşturmanın tamamlanmasının ardından 26 şüpheli de “tutuklama” talebiyle adliyeye sevk edildi. 4 şüpheli çıkarıldığı mahkemece serbest bırakılırken, 12 şüpheli adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı, 10 şüpheli ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Sahte belge satın alarak emekli olan, askerlik sırasında morluk raporu alan, ÖTV muafiyetinden yararlanan, sahte belgeyi farklı amaçlarla kullanan kişilerin tespiti için çalışma başlatıldı.
Çete nasıl çalışıyor?
Öte yandan operasyon sırasında çetenin çalışma teknikleri deşifre edildi. Çetenin, aracılar aracılığıyla ya da “müşteri” dedikleri sağlıklı kişilerden “düzensiz raporlar” karşılığında kişi başı 30 ila 100 bin lira arasında para aldığı öğrenildi. Bu kişileri, üyelerinin çalıştığı sağlık kuruluşlarına yönlendiren çetenin, sağlıklı kişiler yerine engelli veya kronik hastaları muayene ve test ettirdiği ve müşterileri adına “Sağlık Kurulu Raporu” hazırlattığı öğrenildi. Bu teknikleri kullanarak yaklaşık 400 engelliyi emekliye ayıran ve engellilerin başta vergi indirimleri olmak üzere birçok sosyal haktan faydalanmasını sağlayan çetenin, 100 milyon TL’nin üzerinde kamu kaybına neden olduğu belirlendi. -MANİSA